Celem przeprowadzonych badań było oszacowanie zmian zawartości związków odżywczych, związków bioaktywnych, kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy w owocach duriana w trakcie różnych etapów procesu dojrzewania. W badaniach wykorzystano testy CURRAC, DPPH, ABTS i FRAP. Stwierdzono, że całkowita zawartość polifenoli, flawonoidów, kwasu askorbimowego, tanin oraz poziom aktywności przeciwutleniającej jest dla owoców niedojrzałych, dojrzałych oraz przejrzałych zdecydowanie różna. Spektogramy FTIR dla polifenoli oraz profile kwasów tłuszczowych i związków przeciwutleniających uzyskane z wykorzystaniem techniki HPLC mogą być traktowane jako wskaźniki charakterystyczne dla przebiegu procesu dojrzewania tych owoców.
Authors
- Ratiporn Haruenkit,
- Sumitra Poovarodom,
- Suchada Vearasilip,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- dr hab. Magdalena Śliwka-Kaszyńska link open in new tab ,
- Yong-Seo Park,
- Buk-Gu Heo,
- Ja-Yong Cho,
- Hong Gi Jang,
- Shela Gorinstein
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.foodchem.2009.05.029
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2010