Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening

Celem przeprowadzonych badań było oszacowanie zmian zawartości związków odżywczych, związków bioaktywnych, kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy w owocach duriana w trakcie różnych etapów procesu dojrzewania. W badaniach wykorzystano testy CURRAC, DPPH, ABTS i FRAP. Stwierdzono, że całkowita zawartość polifenoli, flawonoidów, kwasu askorbimowego, tanin oraz poziom aktywności przeciwutleniającej jest dla owoców niedojrzałych, dojrzałych oraz przejrzałych zdecydowanie różna. Spektogramy FTIR dla polifenoli oraz profile kwasów tłuszczowych i związków przeciwutleniających uzyskane z wykorzystaniem techniki HPLC mogą być traktowane jako wskaźniki charakterystyczne dla przebiegu procesu dojrzewania tych owoców.

Autorzy