Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars

Głównym celem prowadzonych badań było stwierdzenie która z odmian owoców kiwi (''Hayward'', ''Daeheuhg'', ''Haenam'' oraz ''Bidan'') jest najbardziej odpowiednią z punktu widzenia konsumpcji przez człowieka. Z tego powodu w odpowiednio przygotowanych próbkach ekstraktów z owoców kiwi oznaczono:- profile związków bioaktywnych;- poziomy aktywności przeciwutleniającej. Wyniki pomiarów zawartości polifenoli (flawonoidy oraz kwasy fenolowe) uzyskane w wyniku zastosownania techniki FT-IR zostały poddane obróbce chemometrycznej (analiza wiązkowa, analiza głównych czynników). Uzyskane wyniki mogą być podstawą do następującego uszeregowania odmian owoców kiwi ze względu na poziom zawartości związków bioaktywnych: ''Bidan''>''Haenam''>''Daeheung''=''Hayward''. Odmiana ''Bidan'', która jest stosunkowo nową odmianą owoców kiwi jest zalecana do konsumpcji.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Language
angielski
Publication year
2011

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab