Głównym celem prowadzonych badań było stwierdzenie która z odmian owoców kiwi (''Hayward'', ''Daeheuhg'', ''Haenam'' oraz ''Bidan'') jest najbardziej odpowiednią z punktu widzenia konsumpcji przez człowieka. Z tego powodu w odpowiednio przygotowanych próbkach ekstraktów z owoców kiwi oznaczono:- profile związków bioaktywnych;- poziomy aktywności przeciwutleniającej. Wyniki pomiarów zawartości polifenoli (flawonoidy oraz kwasy fenolowe) uzyskane w wyniku zastosownania techniki FT-IR zostały poddane obróbce chemometrycznej (analiza wiązkowa, analiza głównych czynników). Uzyskane wyniki mogą być podstawą do następującego uszeregowania odmian owoców kiwi ze względu na poziom zawartości związków bioaktywnych: ''Bidan''>''Haenam''>''Daeheung''=''Hayward''. Odmiana ''Bidan'', która jest stosunkowo nową odmianą owoców kiwi jest zalecana do konsumpcji.
Authors
- Y.-S. Park,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- M. Suhaj,
- Milena Cvikrova,
- Olga Martncova,
- M. Weisz,
- S. Gorinstein
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2011