Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars

Głównym celem prowadzonych badań było stwierdzenie która z odmian owoców kiwi (''Hayward'', ''Daeheuhg'', ''Haenam'' oraz ''Bidan'') jest najbardziej odpowiednią z punktu widzenia konsumpcji przez człowieka. Z tego powodu w odpowiednio przygotowanych próbkach ekstraktów z owoców kiwi oznaczono:- profile związków bioaktywnych;- poziomy aktywności przeciwutleniającej. Wyniki pomiarów zawartości polifenoli (flawonoidy oraz kwasy fenolowe) uzyskane w wyniku zastosownania techniki FT-IR zostały poddane obróbce chemometrycznej (analiza wiązkowa, analiza głównych czynników). Uzyskane wyniki mogą być podstawą do następującego uszeregowania odmian owoców kiwi ze względu na poziom zawartości związków bioaktywnych: ''Bidan''>''Haenam''>''Daeheung''=''Hayward''. Odmiana ''Bidan'', która jest stosunkowo nową odmianą owoców kiwi jest zalecana do konsumpcji.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Język
angielski
Rok wydania
2011

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie