W pracy opisano wyniki badań:- właściwości przeciwutleniających ekstraktów rozpuszczalnikowych (DMSO) uzyskanych z różnych gatunków owoców jagodowych- zdolność do infibizacji proliferacji komórek rakowych.W badaniach wykorzystano testy (DPPH) oraz zaawansowane techniki analityczne (spektroskopia FTIR oraz fluoroscencja 3D)Wyniki badań wskazują, że spożywanie owoców jagodowych może zredukować zagrożenie procesu proliferacji komórek rakowych
Authors
- Sylwia Flis link open in new tab ,
- Zenon Jastrzebski,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- Patricia Arancibia-Avila,
- Fernando Toledo,
- Hanna Leontowicz,
- Maria Leontowicz,
- Milan Suhaj,
- Simon Trakhtenberg,
- Shela Gorinstein
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2012