W pracy opisano wyniki badań:- właściwości przeciwutleniających ekstraktów rozpuszczalnikowych (DMSO) uzyskanych z różnych gatunków owoców jagodowych- zdolność do infibizacji proliferacji komórek rakowych.W badaniach wykorzystano testy (DPPH) oraz zaawansowane techniki analityczne (spektroskopia FTIR oraz fluoroscencja 3D)Wyniki badań wskazują, że spożywanie owoców jagodowych może zredukować zagrożenie procesu proliferacji komórek rakowych
Autorzy
- Sylwia Flis link otwiera się w nowej karcie ,
- Zenon Jastrzebski,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Patricia Arancibia-Avila,
- Fernando Toledo,
- Hanna Leontowicz,
- Maria Leontowicz,
- Milan Suhaj,
- Simon Trakhtenberg,
- Shela Gorinstein
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2012