Oznaczano zawartość związków bioaktywnych (polifenole, flawonoidy, taniny, antocyjany i kwas askorbinowy) oraz poziom aktywności przeciwutleniającej próbek ekstraktów (wodnych, heksanowych i acetonowych) uzyskanych z różnych gatunków owoców jagodowych. Do pomiaru poziomu aktywności przeciwutleniającej wykorzystano takie testy jak ABTS, DPPH, FRAP i CUPRAC. Zbadano wpływ czasu trwania procesu obróbki termicznej na zawartość bioaktywnych i poziom aktywności przeciwutleniającej.
Authors
- Patricia Arancibia-Avila,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- Fernando Toledo,
- Enrique Werner,
- Alma Leticia Martinez-Ayala,
- Nuria Elizabeth Rocha-Guzman,
- Jose Alberto Gallegos-Infante,
- Shela Gorinstein
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2012