Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

The influence of different time duration of thermal processing on berries quality

Oznaczano zawartość związków bioaktywnych (polifenole, flawonoidy, taniny, antocyjany i kwas askorbinowy) oraz poziom aktywności przeciwutleniającej próbek ekstraktów (wodnych, heksanowych i acetonowych) uzyskanych z różnych gatunków owoców jagodowych. Do pomiaru poziomu aktywności przeciwutleniającej wykorzystano takie testy jak ABTS, DPPH, FRAP i CUPRAC. Zbadano wpływ czasu trwania procesu obróbki termicznej na zawartość bioaktywnych i poziom aktywności przeciwutleniającej.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Język
angielski
Rok wydania
2012

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "The influence of different time duration of thermal processing on berries quality" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie