Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Characteristics of hydration water around hen egg lysozyme as the protein model in aqueous solution. FTIR spectroscopy and molecular dynamics simulation

W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące hydratacji białka modelowego - lizozymu z jaja kurzego w roztworze wodnym. Wiodącą techniką stosowaną w badaniach była spektroskopia oscylacyjna FTIR z zastosowaniem techniki rozcieńczenia izotopowego wody półciężkiej HDO w roztworze wody zwykłej. Analiza widma HDO przy pomocy "metody widm zaburzonych" pozwoliła na wyizolowanie widma wody zaburzonej przez lizozym, a tym samym na scharakteryzowanie stanu energetycznego i strukturalnej organizacji cząsteczek wody dookoła cząsteczek białka. Wyniki badań widmowych uzyskanych dla lizozymu pozwoliły na stwierdzenie, że "widmo zaburzone" przez lizozym można traktować jako złożenie dwóch udziałów: cząsteczek wody odpowiadających stanowi zaburzenia przez N-metyloacetamid oraz wody w stanie zaburzenia przez anion karboksylanowy. Ponadto, na podstawie różnicy funkcji rozkładów odległości międzycząsteczkowych cząsteczek wody wykazano, że wokół cząsteczki lizozymu ulega zmniejszeniu populacja słabych wiązań wodorowych i jednocześnie rośnie prawdopodobieństwo wystąpienia krótkich wiązań wodorowych w wodzie zaburzonej przez lizozym. Konkluzja ta została również potwierdzona przy pomocy symulacji komputerowej metodą dynamiki molekularnej.

Authors