W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące hydratacji białka modelowego - lizozymu z jaja kurzego w roztworze wodnym. Wiodącą techniką stosowaną w badaniach była spektroskopia oscylacyjna FTIR z zastosowaniem techniki rozcieńczenia izotopowego wody półciężkiej HDO w roztworze wody zwykłej. Analiza widma HDO przy pomocy "metody widm zaburzonych" pozwoliła na wyizolowanie widma wody zaburzonej przez lizozym, a tym samym na scharakteryzowanie stanu energetycznego i strukturalnej organizacji cząsteczek wody dookoła cząsteczek białka. Wyniki badań widmowych uzyskanych dla lizozymu pozwoliły na stwierdzenie, że "widmo zaburzone" przez lizozym można traktować jako złożenie dwóch udziałów: cząsteczek wody odpowiadających stanowi zaburzenia przez N-metyloacetamid oraz wody w stanie zaburzenia przez anion karboksylanowy. Ponadto, na podstawie różnicy funkcji rozkładów odległości międzycząsteczkowych cząsteczek wody wykazano, że wokół cząsteczki lizozymu ulega zmniejszeniu populacja słabych wiązań wodorowych i jednocześnie rośnie prawdopodobieństwo wystąpienia krótkich wiązań wodorowych w wodzie zaburzonej przez lizozym. Konkluzja ta została również potwierdzona przy pomocy symulacji komputerowej metodą dynamiki molekularnej.
Authors
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1039/c2cp42229h
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2012