W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące hydratacji białka modelowego - lizozymu z jaja kurzego w roztworze wodnym. Wiodącą techniką stosowaną w badaniach była spektroskopia oscylacyjna FTIR z zastosowaniem techniki rozcieńczenia izotopowego wody półciężkiej HDO w roztworze wody zwykłej. Analiza widma HDO przy pomocy "metody widm zaburzonych" pozwoliła na wyizolowanie widma wody zaburzonej przez lizozym, a tym samym na scharakteryzowanie stanu energetycznego i strukturalnej organizacji cząsteczek wody dookoła cząsteczek białka. Wyniki badań widmowych uzyskanych dla lizozymu pozwoliły na stwierdzenie, że "widmo zaburzone" przez lizozym można traktować jako złożenie dwóch udziałów: cząsteczek wody odpowiadających stanowi zaburzenia przez N-metyloacetamid oraz wody w stanie zaburzenia przez anion karboksylanowy. Ponadto, na podstawie różnicy funkcji rozkładów odległości międzycząsteczkowych cząsteczek wody wykazano, że wokół cząsteczki lizozymu ulega zmniejszeniu populacja słabych wiązań wodorowych i jednocześnie rośnie prawdopodobieństwo wystąpienia krótkich wiązań wodorowych w wodzie zaburzonej przez lizozym. Konkluzja ta została również potwierdzona przy pomocy symulacji komputerowej metodą dynamiki molekularnej.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1039/c2cp42229h
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2012