Rozpuszczalne w wodzie ciecze jonowe wykazują aktywność powierzchniową oraz zdolność do tworzenia zorganizowanych struktur w roztworach wodnych. W pracy przedstawiono zdolność wodnych układów micelarnych chlorków 1-alkilo-3-metyloimidazoliowych do zwiększania rozpuszczalności węglowodorów aromatycznych – benzenu, toluenu i ksylenu. Zaobserwowano, że po przekroczeniu krytycznego stężenia micelizacji cieczy jonowych w wodzie, następuje stopniowy wzrost stężenia węglowodorów aromatycznych w roztworze micelarnym. Efektywność zjawiska solubilizacji scharakteryzowano poprzez wyznaczenie molowego współczynnika solubilizacji, współczynnika podziału micela/woda oraz liczby cząsteczek solubilizatu przypadających na micelę cieczy jonowej. Molowe współczynniki micelizacji okazały się być znacząco wyższe w porównaniu z innymi jonowymi związkami powierzchniowo czynnymi o zbliżonej długości łańcucha alkilowego. Inkorporacja węglowodorów w miceli skutkuje także wzrostem liczby agregacji układu.
Authors
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1021/jp3112205
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2013