Rozpuszczalne w wodzie ciecze jonowe wykazują aktywność powierzchniową oraz zdolność do tworzenia zorganizowanych struktur w roztworach wodnych. W pracy przedstawiono zdolność wodnych układów micelarnych chlorków 1-alkilo-3-metyloimidazoliowych do zwiększania rozpuszczalności węglowodorów aromatycznych – benzenu, toluenu i ksylenu. Zaobserwowano, że po przekroczeniu krytycznego stężenia micelizacji cieczy jonowych w wodzie, następuje stopniowy wzrost stężenia węglowodorów aromatycznych w roztworze micelarnym. Efektywność zjawiska solubilizacji scharakteryzowano poprzez wyznaczenie molowego współczynnika solubilizacji, współczynnika podziału micela/woda oraz liczby cząsteczek solubilizatu przypadających na micelę cieczy jonowej. Molowe współczynniki micelizacji okazały się być znacząco wyższe w porównaniu z innymi jonowymi związkami powierzchniowo czynnymi o zbliżonej długości łańcucha alkilowego. Inkorporacja węglowodorów w miceli skutkuje także wzrostem liczby agregacji układu.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1021/jp3112205
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2013