Uciążliwość odorowa jest rozległym problemem związanym zarówno z tematyką ochrony środowiska jak i zdrowia ludzkiego. Znaczną część źródeł emisji odorów do powietrza stanowi sektor spożywczy. Jednym ze źródeł jest szeroko pojęte przetwórstwo olejowe, na które składa się proces produkcji przemysłowej oraz domowe przetwarzanie. W niniejszym artykule omówione zostały poszczególne procesy produkcji olejów roślinnych ze szczególnym uwzględnieniem związków lotnych odpowiadających za wytwarzanie przykrego zapachu emitowanego do powietrza zewnętrznego z zakładu produkcyjnego. Przedstawiony został także aspekt zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego związkami lotnymi powodującymi nieprzyjemny zapach, powstałymi podczas procesu utleniania olejów w trakcie np, przetwarzania termicznego.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja monograficzna
- Type
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Language
- polski
- Publication year
- 2013