Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych

Uciążliwość odorowa jest rozległym problemem związanym zarówno z tematyką ochrony środowiska jak i zdrowia ludzkiego. Znaczną część źródeł emisji odorów do powietrza stanowi sektor spożywczy. Jednym ze źródeł jest szeroko pojęte przetwórstwo olejowe, na które składa się proces produkcji przemysłowej oraz domowe przetwarzanie. W niniejszym artykule omówione zostały poszczególne procesy produkcji olejów roślinnych ze szczególnym uwzględnieniem związków lotnych odpowiadających za wytwarzanie przykrego zapachu emitowanego do powietrza zewnętrznego z zakładu produkcyjnego. Przedstawiony został także aspekt zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego związkami lotnymi powodującymi nieprzyjemny zapach, powstałymi podczas procesu utleniania olejów w trakcie np, przetwarzania termicznego.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Język
polski
Rok wydania
2013

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Emisja odorów w procesie produkcji oraz przetwórstwa olejów roślinnych" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie