Badano możliwości produkcji wodoru w procesie ciemnej fermentacji beztlenowej z pożywki tioglikolanowej z dodatkiem gliceryny przez bakterie Enterobacter aerogenes. Przetestowano stanowisko umożliwiające prowadzenie fermentacji, odbiór i analitykę produktów lotnych i medium ciekłego. Uzyskano dobrą powtarzalność doświadczeń. Stwierdzono, że gliceryna jest trudniej przyswajalna przez bakterie niż np. glukoza, stąd ilość gazu powstającego podczas fermentacji gliceryny była około dwukrotnie niższa niż podczas „fermentacji testowej” ze standardową pożywką. Aby uzyskać wyższy stopień konwersji gliceryny do wodoru oraz zwiększenie szybkości wytwarzania wodoru potrzebne są badania nad adaptacją w/w szczepu bakterii od pożywki standardowej do bogatej w glicerynę, a także nad optymalizacją parametrów operacyjnych procesu.
Authors
- Paweł Lewandowski link open in new tab ,
- dr inż. Iwona Hołowacz link open in new tab ,
- dr hab. inż. Donata Konopacka-Łyskawa link open in new tab ,
- dr inż. Renata Tomczak-Wandzel link open in new tab ,
- dr hab. inż. Grzegorz Boczkaj link open in new tab ,
- Joanna Głazowska link open in new tab ,
- prof. dr hab. inż. Marian Antoni Kamiński link open in new tab
Additional information
- Category
- Aktywność konferencyjna
- Type
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language
- polski
- Publication year
- 2013