Badano możliwości produkcji wodoru w procesie ciemnej fermentacji beztlenowej z pożywki tioglikolanowej z dodatkiem gliceryny przez bakterie Enterobacter aerogenes. Przetestowano stanowisko umożliwiające prowadzenie fermentacji, odbiór i analitykę produktów lotnych i medium ciekłego. Uzyskano dobrą powtarzalność doświadczeń. Stwierdzono, że gliceryna jest trudniej przyswajalna przez bakterie niż np. glukoza, stąd ilość gazu powstającego podczas fermentacji gliceryny była około dwukrotnie niższa niż podczas „fermentacji testowej” ze standardową pożywką. Aby uzyskać wyższy stopień konwersji gliceryny do wodoru oraz zwiększenie szybkości wytwarzania wodoru potrzebne są badania nad adaptacją w/w szczepu bakterii od pożywki standardowej do bogatej w glicerynę, a także nad optymalizacją parametrów operacyjnych procesu.
Autorzy
- Paweł Lewandowski link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Iwona Hołowacz link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Donata Konopacka-Łyskawa link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Renata Tomczak-Wandzel link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Grzegorz Boczkaj link otwiera się w nowej karcie ,
- Joanna Głazowska link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Marian Antoni Kamiński link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Aktywność konferencyjna
- Typ
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2013