Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Pochodne oleju makowego jako związki biologicznie czynne

W pracy przebadano skład kwasów tłuszczowych oleju makowego z nasion maku niskomorfinowego (Michałko, Agat, Mieszko, Zambo, Rubin i Przemko) i wysokomorfinowego (Lazur). Do dalszych badań wybrano olej makowy odmiany Michałko ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego (72,8%), niską zawartość kwasu oleinowego (12,6%) i kwasu linolenowego (0,8%). Kwasy nasycone głównie palmitynowy (11,3%) mogą być usunięte w odrębnym postępowaniu. Przebadano proces alkalicznej izomeryzacji oleju makowego do izomerów CLA, głównie C18:29c,11t i 10t,12c, w temperaturze 140, 160 i 180oC. Zadowalający stopień przereagowania kwasu linolowego osiągnięto w temp.180oC, równolegle ze wzrastającą ilością niepożądanych jego izomerów. Obecność wolnych kwasów tłuszczowych w oleju makowym powoduje zmniejszenie ilości powstającego izomeru 10t,12c lub sprzyja jego degradacji do innych niezidentyfikowanych izomerów kwasu linolowego. Stabilność termiczna określona w wyjątkowo drastycznych warunkach wykazała, że izomer 9c,11t jest bardziej stabilny niż izomer 10t,12c. Podsumowując można powiedzieć, że olej makowy może być doskonałym surowcem do otrzymywania biologicznie aktywnych izomerów CLA.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach
Language
polski
Publication year
2002

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Pochodne oleju makowego jako związki biologicznie czynne" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab