Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Pochodne oleju makowego jako związki biologicznie czynne

W pracy przebadano skład kwasów tłuszczowych oleju makowego z nasion maku niskomorfinowego (Michałko, Agat, Mieszko, Zambo, Rubin i Przemko) i wysokomorfinowego (Lazur). Do dalszych badań wybrano olej makowy odmiany Michałko ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego (72,8%), niską zawartość kwasu oleinowego (12,6%) i kwasu linolenowego (0,8%). Kwasy nasycone głównie palmitynowy (11,3%) mogą być usunięte w odrębnym postępowaniu. Przebadano proces alkalicznej izomeryzacji oleju makowego do izomerów CLA, głównie C18:29c,11t i 10t,12c, w temperaturze 140, 160 i 180oC. Zadowalający stopień przereagowania kwasu linolowego osiągnięto w temp.180oC, równolegle ze wzrastającą ilością niepożądanych jego izomerów. Obecność wolnych kwasów tłuszczowych w oleju makowym powoduje zmniejszenie ilości powstającego izomeru 10t,12c lub sprzyja jego degradacji do innych niezidentyfikowanych izomerów kwasu linolowego. Stabilność termiczna określona w wyjątkowo drastycznych warunkach wykazała, że izomer 9c,11t jest bardziej stabilny niż izomer 10t,12c. Podsumowując można powiedzieć, że olej makowy może być doskonałym surowcem do otrzymywania biologicznie aktywnych izomerów CLA.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach
Język
polski
Rok wydania
2002

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Pochodne oleju makowego jako związki biologicznie czynne" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie