Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Skażenia żywności

Przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Wykazano przy-czyny i źródła skażenia żywności szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicz-nymi i kryteria oceny higieniczno toksykologicznej tych zanieczyszczeń. Omó-wiono toksyczne właściwości: metali ciężkich, mikotoksyn, pestycydów, diok-syn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów (V) i azota-nów (III) oraz radionuklidów. Wskazano też na możliwości technologicznezmniejszenia skażenia żywności.

Authors

Additional information

Category
Publikacja monograficzna
Type
rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
Language
polski
Publication year
2002

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Skażenia żywności" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab