Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Skażenia żywności

Przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Wykazano przy-czyny i źródła skażenia żywności szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicz-nymi i kryteria oceny higieniczno toksykologicznej tych zanieczyszczeń. Omó-wiono toksyczne właściwości: metali ciężkich, mikotoksyn, pestycydów, diok-syn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów (V) i azota-nów (III) oraz radionuklidów. Wskazano też na możliwości technologicznezmniejszenia skażenia żywności.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
Język
polski
Rok wydania
2002

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Skażenia żywności" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie