Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae.

Celem pracy było zbadanie przydatności cytoplazamatycznej beta- galaktozydazy/beta- glukozydazy z hipertermofilnego archeona Sulfolobus shibatae do hydrolizy laktozy. 16-krotny stopień oczyszczenia ekstraktu bezkomórkowego,zapewniający aktywność specyficzną 29,5 U/mg białka uzyskiwano poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i sączenie molekularne. Otrzymany preparat wykazywał największą aktywność przy pH 5,5 w temperaturze 98 stopni Celsjusza. Okres połowicznej inaktywacji enzymu w buforze octanowym (pH 5,5) w temperaturze 90 Celsjusza wynosi około 7 godzin.Silnymi inhibitorami preparatu są dwuwartościowe jony miedzi, rtęci i cynku.Chromatograficzna identyfikacja produktów hydrolizy laktozy wykazała, że głównymi produktami reakcji była glukoza i galaktoza. Przy 0,15 M stężeniu substratu tylko niewielka ilość laktozy była przekształcana w reakcja chtransglikozylacji.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
polski
Publication year
2003

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab