Celem pracy było zbadanie przydatności cytoplazamatycznej beta- galaktozydazy/beta- glukozydazy z hipertermofilnego archeona Sulfolobus shibatae do hydrolizy laktozy. 16-krotny stopień oczyszczenia ekstraktu bezkomórkowego,zapewniający aktywność specyficzną 29,5 U/mg białka uzyskiwano poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i sączenie molekularne. Otrzymany preparat wykazywał największą aktywność przy pH 5,5 w temperaturze 98 stopni Celsjusza. Okres połowicznej inaktywacji enzymu w buforze octanowym (pH 5,5) w temperaturze 90 Celsjusza wynosi około 7 godzin.Silnymi inhibitorami preparatu są dwuwartościowe jony miedzi, rtęci i cynku.Chromatograficzna identyfikacja produktów hydrolizy laktozy wykazała, że głównymi produktami reakcji była glukoza i galaktoza. Przy 0,15 M stężeniu substratu tylko niewielka ilość laktozy była przekształcana w reakcja chtransglikozylacji.
Autorzy
- Sylwia Wołosowska,
- prof. dr hab. Józef Synowiecki link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2003
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae." link otwiera się w nowej karcie