Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

The effect of chemical modifications on rheologicalproperties of collagen from of Baltic cod (Gadus morhua)skin stabilized by interaction with κ-carrageenan.

Zbadano wpływ stężenia aldehydu glutarowego i EDC N-[3-(dimetyloamino)propylo]-N'-etylokarbodiimid na reologiczne właściwości kompleksu k-karagenu z kolagenem wydzielonym ze skór dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) 0,5 M roztworem kwasu octowego i wytworzonych z nich błon. Stwierdzono, że dodanie do dyspersji aldehydu glutarowego, którego stężenie zmieniano od 0,05 do 0,2% powodowało natychmiastowy wzrost jej lepkości. Dodatek aldehydu glutarowego w największym stopniu podwyższył lepkość dyspersji z około 70 do 420 cP. Przy zastosowaniu EDC, w stężeniu 30 - 180 mM, lepkość dyspersji wzrastała powoli w czasie i po 200 min wynosiła odpowiednio około 130 i 280 cP. Aldehyd glutarowy nie wpływa na wytrzymałość mechaniczną błon i wydłużenie przy zerwaniu. Natomiast EDC znacznie zwiększa elastyczność błon i obniża naprężenie niezbędne do zerwania błon.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
angielski
Publication year
2004

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "The effect of chemical modifications on rheologicalproperties of collagen from of Baltic cod (Gadus morhua)skin stabilized by interaction with κ-carrageenan." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab