Zbadano wpływ stężenia aldehydu glutarowego i EDC N-[3-(dimetyloamino)propylo]-N'-etylokarbodiimid na reologiczne właściwości kompleksu k-karagenu z kolagenem wydzielonym ze skór dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) 0,5 M roztworem kwasu octowego i wytworzonych z nich błon. Stwierdzono, że dodanie do dyspersji aldehydu glutarowego, którego stężenie zmieniano od 0,05 do 0,2% powodowało natychmiastowy wzrost jej lepkości. Dodatek aldehydu glutarowego w największym stopniu podwyższył lepkość dyspersji z około 70 do 420 cP. Przy zastosowaniu EDC, w stężeniu 30 - 180 mM, lepkość dyspersji wzrastała powoli w czasie i po 200 min wynosiła odpowiednio około 130 i 280 cP. Aldehyd glutarowy nie wpływa na wytrzymałość mechaniczną błon i wydłużenie przy zerwaniu. Natomiast EDC znacznie zwiększa elastyczność błon i obniża naprężenie niezbędne do zerwania błon.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2004