Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Lipid oxidation and lysine availability in smoked Atlantic mackerel fillets and Baltic sprats.

Nie wykazano korelacji między stopniem utlenienia lipidów a ich zawartością w rozmrożonych filetach makreli. Gorące i zimne wędzenie nie wływało na liczbę nadtlenkową w mięsie filetów makreli, natomiast w mięsie wędzonych szprotów była ona znacznie mniejsza niż w rybach surowych. Wędzenie nie powodowało obniżenia dostępnej lizyny, chociaż liczba anizydynowa zwiększyła się dwukrotnie w wędzonych filetach makreli i czterokrotnie w wędzonych szprotach.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
francuski
Publication year
2004

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Lipid oxidation and lysine availability in smoked Atlantic mackerel fillets and Baltic sprats." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab