Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Szkodliwe dla zdrowia izomery trienowych kwasów tłuszczowych w mleku początkowym i następnym do żywienia niemowląt

Zbadano zawartość kwasów tłuszczowych zawierających układ trzech sprzężonych wiązań podwójnych TCFA, szkodliwych dla zdrowia produktów oksydacji lipidów, w tłuszczu wolnym i w tłuszczu związanym mleka początkowego MP i następnego MN do żywienia niemowląt (5-ciu różnych producentów, łącznie 17 produktów). Liczbowo zawartość TCFA wyrażono umownie jako parametr K [%] będący stosunkiem absorbancji układu trzech sprzężonych wiązań podwójnych kwasów tłuszczowych (analityczna długość fali 268 nm) do absorbancji charakterystycznej dla grup karbonylowych triacylogliceroli (218 nm). Próbkę odniesienia stanowił tłuszcz dojrzałego mleka ludzkiego. Parametr K tłuszczu mleka ludzkiego wynosił maksymalnie 0,60 ±0,03% (N=9), podczas gdy wartość K tłuszczu badanych MP i MN wynosiła od 4,49 ±0,27% do 12,40 ±0,73% w zależności od producenta MP i MN. Rozbieżności w zaawansowaniu stopnia utlenienia lipidów mają związek z jakością i ilością dodawanych olejów roślinnych oraz z zastosowaną technologią produkcji MP i MN. Mając na uwadze szkodliwość produktów oksydacji lipidów dla zdrowia niemowląt i małych dzieci, zasugerowano wprowadzenie limitu parametru K tłuszczu MP i MN na maksymalnie 6%. Spośród 17 badanych produktów 22% spełniało te wymagania.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Szkodliwe dla zdrowia izomery trienowych kwasów tłuszczowych w mleku początkowym i następnym do żywienia niemowląt" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab