Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Hydroliza enzymatyczna wybranych prób tłuszczów smażalniczych w obecności lipazy

Wybrane próbki tłuszczów stosowanych do głębokiego smażenia w punktach gastronomicznych poddawano lipolizie in vitro w obecności lipazy trzustkowej. Tłuszcze te charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością frakcji polarnej i spolimeryzowanych triacylogliceroli (TAG). Przebieg lipolizy kontrolowano metodą HPSEC. Stwierdzono, że tłuszcze ogrzewane ulegają lipolizie znacznie trudniej niż olej świeży. Najtrudniej ulegają lipolizie polimery TAG i dimery TAG.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Hydroliza enzymatyczna wybranych prób tłuszczów smażalniczych w obecności lipazy" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab