Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Hydroliza enzymatyczna wybranych prób tłuszczów smażalniczych w obecności lipazy

Wybrane próbki tłuszczów stosowanych do głębokiego smażenia w punktach gastronomicznych poddawano lipolizie in vitro w obecności lipazy trzustkowej. Tłuszcze te charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością frakcji polarnej i spolimeryzowanych triacylogliceroli (TAG). Przebieg lipolizy kontrolowano metodą HPSEC. Stwierdzono, że tłuszcze ogrzewane ulegają lipolizie znacznie trudniej niż olej świeży. Najtrudniej ulegają lipolizie polimery TAG i dimery TAG.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Rok wydania
2005

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Hydroliza enzymatyczna wybranych prób tłuszczów smażalniczych w obecności lipazy" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie