Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy

Trehaloza jest disacharydem naturalnego pochodzenia zbudowanym z dwóch reszt glukozy połączonych wiązaniem 1,1 glikozydowym. Cukier ten charakteryzuje się dużą zdolnością do stabilizowania białek i membran biologicznych podczas zamrażania i odwadniania komórek i w związku z tym zabezpiecza je przed niekorzystnym oddziaływaniem środowiska. Stwarza to także omówione w artykule duże możliwości zastosowania trehalozy w medycynie, weterynarii, farmacji i przetwa-rzaniu żywności.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
polski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab