Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy

Trehaloza jest disacharydem naturalnego pochodzenia zbudowanym z dwóch reszt glukozy połączonych wiązaniem 1,1 glikozydowym. Cukier ten charakteryzuje się dużą zdolnością do stabilizowania białek i membran biologicznych podczas zamrażania i odwadniania komórek i w związku z tym zabezpiecza je przed niekorzystnym oddziaływaniem środowiska. Stwarza to także omówione w artykule duże możliwości zastosowania trehalozy w medycynie, weterynarii, farmacji i przetwa-rzaniu żywności.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język
polski
Rok wydania
2005

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie