Celem pracy było zmniejszenie rozpuszczalności folii chitozanowo-żelatynowych w środowisku wodnym o różnym pH, poprzez usieciowanie składników przy użyciu transglutaminazy. Niemodyfikowane enzymatycznie folie rozpuszczały się w temperaturze pokojowej w 86 i 64% odpowiednio w buforze o pH 3 i 6. Ich rozpuszczalność została ograniczona do 19-23% po usieciowaniu polimerów enzymem w stężeniu 0.2mg/ml filmotwórczego roztworu. Enzymatycznie modyfikowane folie były jednakże nadal całkowicie rozpuszczalne w temperaturze 100°C w środowisku o pH 3 i 6.
Authors
- Barbara Piotrowska link open in new tab ,
- prof. dr hab. inż. Ilona Kołodziejska link open in new tab ,
- Katarzyna Januszewska-Jóźwiak,
- Anna Wojtasz-Pająk
Additional information
- Category
- Aktywność konferencyjna
- Type
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language
- angielski
- Publication year
- 2005