Celem pracy było zmniejszenie rozpuszczalności folii chitozanowo-żelatynowych w środowisku wodnym o różnym pH, poprzez usieciowanie składników przy użyciu transglutaminazy. Niemodyfikowane enzymatycznie folie rozpuszczały się w temperaturze pokojowej w 86 i 64% odpowiednio w buforze o pH 3 i 6. Ich rozpuszczalność została ograniczona do 19-23% po usieciowaniu polimerów enzymem w stężeniu 0.2mg/ml filmotwórczego roztworu. Enzymatycznie modyfikowane folie były jednakże nadal całkowicie rozpuszczalne w temperaturze 100°C w środowisku o pH 3 i 6.
Autorzy
- Barbara Piotrowska link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Ilona Kołodziejska link otwiera się w nowej karcie ,
- Katarzyna Januszewska-Jóźwiak,
- Anna Wojtasz-Pająk
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Aktywność konferencyjna
- Typ
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2005
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Effect of transglutaminase on the solubility of chitosan-gelatin films" link otwiera się w nowej karcie