Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Oscillators with anionic surfactants as systems for molecular recognition of taste substances

Zaprezentowano, charakterystyki oscylacyjne układów trojfazowych, ktore mogą byc uzyte do rozpoznawania substancji smakowych. Zaobserwowano, że zmiany osylacyjne róznicy potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi zależą od rodzaju substancji smakowej obecnej w układzie. Ich rózne wartosci poczatkowe są ważną cechą z punktu mozliwości zastosowania tych układów w sensorach smaku. Dla kazdego układu wyznaczono portrety fazowe uzywając metody opóznienia czasowego. Kształt i powierzcnie portretów fazowych były podobne dla układu z sacharozą i kwasem octowym.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach dostępnych w wersji elektronicznej [także online]
Language
angielski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Oscillators with anionic surfactants as systems for molecular recognition of taste substances" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab