Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Oscillators with anionic surfactants as systems for molecular recognition of taste substances

Zaprezentowano, charakterystyki oscylacyjne układów trojfazowych, ktore mogą byc uzyte do rozpoznawania substancji smakowych. Zaobserwowano, że zmiany osylacyjne róznicy potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi zależą od rodzaju substancji smakowej obecnej w układzie. Ich rózne wartosci poczatkowe są ważną cechą z punktu mozliwości zastosowania tych układów w sensorach smaku. Dla kazdego układu wyznaczono portrety fazowe uzywając metody opóznienia czasowego. Kształt i powierzcnie portretów fazowych były podobne dla układu z sacharozą i kwasem octowym.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach dostępnych w wersji elektronicznej [także online]
Język
angielski
Rok wydania
2005

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Oscillators with anionic surfactants as systems for molecular recognition of taste substances" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie