Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Emulsifying properties of surfactants and biosurfactants in the context of soil remediation

Zbadano stabilność emulsji, w których fazę rozproszoną stanowił dodekan oraz bazowy olej syntetyczny typu polialfaolefin - PAO. Zbadano wpływ czasu i temperatury na stabilność emulsji zawierających różne stężenia surfaktantów (Triton X-100, biosurfaktant JBR 325) oraz różne zawartości fazy niepolarnej za pomocą aparatu Turbiscan Lab wykorzystując technikę wstecznego rozproszenia światła. We wszystkich próbkach stwierdzono niestabilności emulsji, przy czym najbardziej widoczne było kremowanie oraz koalescencja cząstek zdyspergowanych. Wyższą stabilność wykazywały emulsje z użyciem biosurfaktantu. Emulsje z dodekanem były bardziej stabilne niż emulsje z PAO.

Authors

Additional information

Category
Aktywność konferencyjna
Type
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language
angielski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Emulsifying properties of surfactants and biosurfactants in the context of soil remediation" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab