Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2

Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (PUFA) rodziny n-3, pochodzenia morskiego, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. Jednak wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 PUFA na ciśnienie tetnicze jest nadal kontrowersyjny. Celem pracy było określenie zależności pomiędzy wysokością ciśnienia tętniczego krwi a zawartością n-3 i n-6 PUFA w surowicy i erytrocytach zdrowych mężczyzn.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
angielski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab