Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2

Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (PUFA) rodziny n-3, pochodzenia morskiego, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. Jednak wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 PUFA na ciśnienie tetnicze jest nadal kontrowersyjny. Celem pracy było określenie zależności pomiędzy wysokością ciśnienia tętniczego krwi a zawartością n-3 i n-6 PUFA w surowicy i erytrocytach zdrowych mężczyzn.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język
angielski
Rok wydania
2005

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Plasma n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids association with blood pressure level in healthy males. Part 2" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie