Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

The role of lipids in food quality. [Chapter] 9

Zawartość lipidów zależy od gatunku i stanu dojrzałości surowców żywnościowych, a ich stabilność od interakcji z innymi składnikami oraz od warunków obróbki i składowania. Przemiany lipidów wpływają na barwę wielu surowców i produktów żywnościowych, szczególnie mięsa, ryb i bezkręgowców morskich a także na ich zapach. Lipidy uczestniczą w tworzeniu reologicznych właściwości produktów mięsnych i rybnych, emulsji, wyrobów piekarskich oraz wielu innych artykułów żywnościowych. Zależnie od zawartości i składu, lipidy wpływają korzystnie na wartość biologiczną żywności lub wywierają efekt niepożądany. W żywieniu niemowląt szczególnie istotny jest skład kwasów tłuszczowych lipidowych komponentów pokarmów.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Język
angielski
Rok wydania
2006

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "The role of lipids in food quality. [Chapter] 9" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie