Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

The role of proteins in food. Chapter 6

Struktura i konformacja wpływają na biologiczne oraz funkcjonalne właściwości białek i na ich rolę w tworzeniu pożądanych cech produktów żywnościowych. Właściwości funkcjonalne to rozpuszczalność w środowisku wodnym o różnej sile jonowej, wodochłonność oraz zdolność żelowania, tworzenia błon, emulgowania lipidów i pienienia się. Białka mięsa, ryb, mleka, jaj, nasion roślin strączkowych, nasion zbóż oraz drobnoustrojów różnią się składem, wartością biologiczną i właściwościami funkcjonalnymi. Obróbka cieplna, utlenianie, przemiany enzymatyczne i modyfikowanie chemiczne stosowane przy przetwarzaniu żywności wpływają na właściwości białek.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Język
angielski
Rok wydania
2007

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "The role of proteins in food. Chapter 6" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie