Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Skażenia żywności. Rozdział 5

W rozdziale 5 przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii: definicja i zakres toksykologii żywności, trucizny - definicje, zatrucia, kryteria oceny higieniczno-toksykologicznej związków chemicznych, toksykologię związków chemicznych występujących w żywności, wchłanianie, przemiany substancji w organizmie, wydalanie i wydzielanie, czynniki wpływające na wchłanianie z przewodu pokarmowego, mechanizm przemian i wynik działania związku. Opisano szkodliwe związki chemiczne występujące w surowcach i produktach żywnościowych jako skutek: zanieczyszczenia chemicznego powietrza, wód i gleby (metale ciężkie, polichlorobifenyle, dioksyny, radionuklidy), chemizacji rolnictwa (azotany III i V, pestycydy), składowania (mikotoksyny) lub powstawania w czasie procesu technologicznego (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) a także ich działanie toksyczne oraz technologiczne możliwości zmniejszenia zawartości szkodliwych związków w żywności.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Język
polski
Rok wydania
2007

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Skażenia żywności. Rozdział 5" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie