W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu obróbki termicznej (gotowanie) na zawartość związków bioaktywnych i potencjału przeciwutleniającego korzenia lotosu i cebuli białej.Wyniki badań jednoznacznie wskazują na fakt, że taki proces obróbki wpływa w znaczącym stopniu na spadek stężenia związków bioaktywnych i potencjału przeciwutleniającego.
Autorzy
- Myang Hee Im,
- Yong-Seo Park,
- Kyung-Sik Ham,
- Seong-Gook Kang,
- Buk-Gu Heo,
- Hanna Leontowicz,
- Maria Leontowicz,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Kasia Najman,
- Shela Gorinstein
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1080/10942911003687256
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2012
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Effects of cooking on the bioactivity of lotus roots and white onions" link otwiera się w nowej karcie