Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

3-monochloro-1,2-propandiol w produktach żywnościowych

3-monochloro-1,2-propandiol (3-MCPD) jest związkiem należącym do grupy zanieczyszczeń żywności zwanych chloropropanolami. Powstaje on w produktach żywnościowych poddanych działaniu podwyższonej temperatury. Po raz pierwszy jako zanieczyszczenie żywności został zidentyfikowany w 1978 roku w roślinnych hydrolizatach białkowych i produktach pochodnych takich jak sosy sojowe. Później jego obecność wykryto w wielu popularnych produktach żywnościowych. Z uwagi na fakt iż związek ten został uznany za kancerogenny, spożywanie w regularnych dawkach nawet niewielkich ilości 3-MCPD może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. MCPD przyjmowane jest wraz z żywnością w postaci wolnej jako 3-chloro-1,2-propanediol oraz 1,3-dichloropropanol (1,3-DCP), a także w postaci estrów z kwasami tłuszczowymi, które w układzie pokarmowym człowieka ulegają enzymatycznej hydrolizie, pod wpływem enzymów z grupy lipaz, do wolnych kwasów tłuszczowych i wolnych 3-MCPD oraz 1,3-DCP.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2013

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "3-monochloro-1,2-propandiol w produktach żywnościowych" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie