Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb

Przetwórstwo rybne jest uważane za jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi sektora żywnościowego w Polsce, a duże rozmiary produkcji wiążą się ściśle z powstawaniem znaczących ilości odpadów. Świeży surowiec rybny charakteryzuje się niezbyt intensywnym, swoistym zapachem, natomiast bardzo szybko ulega zepsuciu w wyniku działania endogennych enzymów i mikroflory bakteryjnej, generując lotne związki o odrażającej woni. Nawet podczas przetwarzania świeżych ryb i ich odpadów wydzielane są związki o silnym, nieprzyjemnym zapachu. W pracy omówiono źródła emisji związków odorowych w przemyśle rybnym, zarówno podczas przetwarzania samych ryb jak i podczas wytwarzania mączki rybnej. Przedstawiono działania, które mogą być podjęte w zakładach przetwórstwa ryb w celu ograniczenia ich uciążliwości zapachowej.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Język
polski
Rok wydania
2013

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie