W pracy przedstawiono informacje dotyczące porównania różnych rodzajów whisky i innych napojów alkoholowych, identyfikacji różnych rodzajów whisky, oceny jakości i potwierdzania autentyczności whisky. Ponadto w pracy omówiono różne techniki stosowane w analizie whisky, takie jak gazową i cieczową chromatografię z różnymi detektorami (FID, AED, UV-vis), nos elektroniczny, spektrometrię absorpcji atomowej i spektrometrię mas. Ponadto opisano stosowane w tych badaniach techniki chemometryczne , jak również wybrane techniki przygotowania próbek
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1002/jsfa.6960
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2015
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Chemical composition analysis and authentication of whisky" link otwiera się w nowej karcie