Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Niebiałkowe związki azotowe

Niebiałkowe związki azotowe powstają w żywności wskutek enzymatycznych prze-mian różnych substratów zawierających w swym składzie azot. Są wśród nichprzede wszystkim aminokwasy, peptydy, nukleotydy, tlenek trimetyloaminy orazaminy i ich pochodne. Wywierają one korzystny lub niepożądany wpływ na smak,zapach i barwę żywności, mogą służyć jako wskaźniki świeżości, lub mogą byćspożywane w nadmiernych ilościach, wywierać działanie szkodliwe dla zdrowiakonsumenta.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
Język
polski
Rok wydania
2002

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Niebiałkowe związki azotowe" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie