W niniejszym artykule przedstawiono przegląd badań wskazujących na przydatność rekombinantowej alfa-amylazy z Pyrococcus woesei i alfa glukozydazy z Thermus thermohilus do jednoetapowego wytwarzania syropów skrobiowych. Rekombinantowa beta-glikozydaza z Pyrococcus woesei może być natomiast stosowana do produkcji bezlaktozowych produktów z mleka i serwatki. Zachowanie aktywności w szerokim zakre-sie pH od 4,3 do 6,6 oraz duża termostabilność wymienionego preparatu wskazują na jego przydatność do hydrolizy laktozy w warunkach ograniczających możliwość mikrobiologicznego zanieczyszczenia podczas długotrwałej pracy reaktora z unieruchomionym enzymem. Preparaty rekombinantowej alfa-amylazy i beta-glikozydazy otrzymywano poprzez ekspresję pochodzących z Pyrococcus woesei genów kodujących wymienione enzymy w komórkach Escherichia coli. Wystarczający dla celów przemysłowych stopień oczyszczenia preparatów uzyskiwano stosując cieplną precypitację natywnych białek Escherichia coli. Otrzymana alfa-amylaza wykazuje największą aktywność w 93 C przy pH 5,6 i ma dużą termostabilność zachowując połowę maksymalnej aktywności po 11 godz. inkubacji (pH 5,6)w 90 C. Zaletą uzyskanego preparatu jest wyeliminowanie występującej w przypadku innych alfa-amylaz konieczności aktywacji solami wapnia. Alfa-glukozydaza z Thermus termophilus także nie wymaga aktywacji jonami metali i zachowuje 80 % początkowej aktywności w zakresie pH 5,8-6,9. Wskazuje to, że może być ona stosowana razem z rekombinantową alfa- amylazą.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1080/10408690590957296
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2006