Zbadano właściwości monowarstw uzyskanych na granicy faz powietrze/woda dla głównego składnika emulgatorów acyloglicerolowych, monoacyloglicerolu. Określono wpływ długości łańcucha węglowodorowego (C14:0 - C18:0) badanego związku, temperatury subfazy oraz szybkości kompresji monowarstwy, na właściwości otrzymanego filmu.
Autorzy
- Agnieszka Szyszko link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Halina Szeląg link otwiera się w nowej karcie ,
- Monika Katarzyna Pawelec,
- Tomasz Robert Sosnowski
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2006
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Langmuir monolayers of selected monoacylglycerols" link otwiera się w nowej karcie