Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Publikacje z roku 2007

Pokaż wszystkie
  • Cellular senescence induced by DNA damage and its role in carcinogenesis and chemotherapy
    • Andrzej Składanowski
    2007 Acta Biochimica Polonica

    Uszkodzenia DNA indukują w komórce różne procesy, w tym starzenie komórkowe, co może uruchamiać proces karcinogenezy jak i być związane z odpowiedzią na leki przecinowotworowe. Biologiczna rola starzenia komórkowego nie jest jednak jasna. Zasugerowano, że proces starzenia komórkowego może hamować proces karcinogenezy poprzez indukcję nieodwracalnego zahamowania wzrostu przez czynniki genotoksyczne. Indukcja starzenia komórkowego została także uznana za jeden ze sposobów zahamowania wzrostu nowotworu jaki może być indukowany przez leki przeciwnowotworowe uszkadzające DNA. Ponieważ jednak proces starzenia komórkowego indukowany przez terapie przeciwnowotworowe może być w pewnych sytuacjach odwracalny, wymagane są dalsze badania nad poznaniem mechanizmów, które do tego prowadzą.


  • Centra handlowe na dworcu
    • Daniel Załuski
    2007

    Centrum handlowe na dworcu łączy w sobie dwie idee: 1) wielkopowierzchniowego centrum usługowo-handlowego w śródmieściu, 2) centrum opartego o węzeł komunikacyjny - pomysłu zaczerpniętego ze stref wolnocłowych, realizowanych na lotniskach. Ogromną wartość komercyjną nieruchomości kolejowych odkryto w latach dziewięćdziesiątych XX wieku. Od tego czasu realizowany jest szereg programów: "Projekte 21" w Niemczech (od 1993), "Bahnhofsoffensive" w Austrii (od 1997), "Nieuwe Sleutelprojecten" w Holandii (od 1997), "Grandi Stazioni" we Włoszech (od 1998) i w Czechach (od 2002) oraz "RailCity" w Szwajcarii (od 2003), a także szereg innych programów narodowych m.in. w Hiszpanii, Francji i w Belgii. Powyższa idea od 1maja 2005 roku jest wdrażana również w Polsce przez Oddział Dworce Kolejowe PKP SA.


  • Centrum Gdańska Wrzeszcza - problem degradacji ulicy Grunwaldzkiej
    • Elżbieta Ratajczyk-Piątkowska
    2007

    Gdańskw- Wrzeszcz jest jedną z najwazniejszych dzielnic Gdańska. W publikacji opisano historię ul. Grunwaldzkiej, głównej ulicy tej dzielnicy od momentu jej odbudowy po zniszczeniach wojennych w 1945 r. do końca XX w. Wskazano na zachodzące zmiany i postępującą degradacje tej ulicy.


  • CFD ship squat determination method validation by GPS-RTK measurements
    • Lucjan Gucma
    • Jacek Jachowski
    • Marta Schoeneich
    2007

    Artykuł zawiera porównanie numerycznych obliczeń osiadania statku z wynikami badań rzeczywistych z wykorzystaniem metody GPS-RTK.


  • Change managmement in production planning and control.
    • Jolanta Łopatowska
    2007

    W artykule przedstawiono zależności pomiędzy zmianami w planowaniu i sterowaniu produkcją a zmianami kosztowymi, kulturowymi, organizacyjnymi i technicznymi. Zaprezentowano również klasyfikację zmian w procesie planowania i sterowania produkcją względem czterech podstawowych wyróżników: celu i źródła zmiany, treści zmiany, sposobu przeprowadzenia zmiany i skutków zmiany. Scharakteryzowano ponadto czynniki wewnętrzne i zewnętrzne wywołujące zmiany w procesie planowania i sterowania produkcją. W ostatniej części artykułu przedstawiono koncepcję oceny zmiany w procesie planowania i sterowania produkcją.


  • Changes of heavy metals concentrations in the profile of sewage slugde in reed beds
    • Katarzyna Kołecka
    • Hanna Obarska-Pempkowiak
    2007

    W Polsce pojawiły się jedynie pilotowe obiekty trzcinowe unieszkodliwiające osady ściekowe. Natomiast w Danii są one eksploatowane w pełnej skali w dużych oczyszczalniach ścieków. Materiał badawczy pobrano z czterech duńskich obiektów o długim czasie eksploatacji wynoszącym od 7 do 15 lat. Obiekty te zlokalizowane były na terenie oczyszczalni: Rudkobing, Vallo, Naskov i Helsinge koło Kopenhagi obsługujących od 9 000 do 40 000 mieszkańców. Przeprowadzono badania zmian stężeń suchej masy, substancji organicznej oraz sześciu metali ciężkich: Cd, Cu, Cr, Zn, Ni, Pb wzdłuż profilu podłużnego warstwy osadów ściekowych zgromadzonych w oprzyrządowanych kwaterach analizowanych obiektówNa podstawie uzyskanym wyników wykazano, że stężenie suchej masy ulegało zwiększeniu, natomiast stężenie substancji organicznej uległo obniżeniu wraz z głębokością. Stwierdzono również, że stężenia analizowanych metali ciężkich w osadach ściekowych były poniżej wartości dopuszczalnych, a więc mogą być wykorzystane w rolnictwie.


  • Chapter 1. Food components and quality
    • Zdzisław Sikorski
    • Barbara Piotrowska
    2007

    Główne składniki żywności to woda, białka, sacharydy, lipidy i związki mineralne. Składniki występujące na ogół w mniejszych ilościach to niebiałkowe związki azotowe, witaminy, barwniki, związki zapachowe i dodatki funkcjonalne. Jakościowy i ilościowy skład żywności zależy od gatunku i odmiany surowców oraz warunków ich uprawy, żywienia, zbioru, przechowywania i przetwarzania. Składniki żywności i ich przemiany wpływają na zapach, barwę, smak, właściwości reologiczne, wartość odżywczą i zdrowotność produktów. Stosując współczesne metody analizy chemicznej można oznaczyć skład żywności, dostarczając w ten sposób producentom danych niezbędnych do racjonalnego przetwarzania surowców, a konsumentom informacji o zawartości składników odżywczych, a także obecności szkodliwych związków nawet w ilościach rzędu kilku mikrogramów w jednym gramie produktu.


  • Chapter 13. Immunological determination of the pharmaceutical diclofenac in environmental and biological samples
    • Dietmar Knopp
    • Deng Anping
    • Marion Letzel
    • Mark Taggart
    • Markus Himmelsbach
    • Qing-Zhi Zhu
    • Iris Perobner
    • Błażej Kudłak
    • Siegfried Frey
    • Manfred Sengl
    • Wolfgang Buchberger
    • Clyde Hutchinson
    • Andrew Cunningham
    • Debbie Pain
    • Richard Cuthbert
    • Andrea Raab
    • Andrew Meharg
    • Gerry Swan
    • Yadvendradev Jhala
    • Vibhu Prakash
    • Asad Rahmani
    • Miguel Quevedo
    • Reinhard Niessner
    2007

    Opracowano wysoce specyficzną i czułą metodę immunologiczną oznaczania przeciwzapalnego leku diklofenaku. Jest to jeden z najczęściej wykrywanych farmaceutyków w środowisku. Granicę wykrywalności oraz wartość IC50 określono na poziomie 6 ng/L oraz 60 ng/L dla wody wodociągowej, odpowiednio. W badaniu porównawczym, stosując test ELISA oraz GC-MS określono poziomy stężeń diklofenaku w wodach ściekowych z 21 oczyszczalni ścieków i uzyskano dobrą korelację między wynikami tych metod. Doświadczenia odnośnie usuwania diklofenaku w skali laboratoryjnej wykazały, że tylko 5% tego związku jest usuwane w przeciągu 13 tygodni. W kolejnym etapie badań test ELISA zastosowano do oznaczeń farmaceutyku w różnych tkankach zwierzęcych i ponownie uzyskano bardzo dobrą korelację wyników między ELISA a GC-MS. Udwodniono, że ELISA stanowi łatwe, szybkie, godne zaufania i cenne narzędzie w oznaczaniu diklofenaku w próbkach środowiskowych.


  • Chapter 19. Mutagenic, Carcinogenic, and Chemopreventive Compounds in Foods
    • Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
    2007

    Mutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów, niemniej jednak zwiekszają one trwałość żywności. Badania nad poznaniem procesów odpowiedzialnych za ich tworzenie, a także nad ich udziałem w transformacji zdrowej komórki w nowotworową doprowadziły także do odkrycia w produktach spożywczych wielu substancji o właściwościach przeciwrakotwórczych.


  • Chapter 4. Use of permeation passive samplers in air monitoring
    • Bożena Zabiegała
    • Jacek Namieśnik
    2007

    Technika dozymetrii pasywnej znalazła szerokie zastosowanie w monitoringu powietrza. Z uwagi na posiadane zalety stanowi ona alternatywne rozwiązanie w stosunku do aktywnych technik wykorzystywanych w monitorowaniu poziomu zanieczyszczeń powietrza.


  • Characteristics of tyre chips-sand mixtures from triaxial tests
    • Lech Bałachowski
    • Philippe Gotteland
    2007 Pełny tekst Archives of Hydro-Engineering and Environmental Mechanics

    Analiza parametrów wytrzymałościowych i odkształcalności mieszanek piasku i kawałków zużytych opon. Powtórne użycie tego materiału, odpowiednio przetworzonego na skrawki i elementy o kształcie kołowym pozwala po odpowiednim zmieszaniu z gruntem niespoistym na uzyskanie materiału o zwiększonej wytrzymałości na ścinanie zachowywanej również przy dużych odkształceniach. Analizowano mieszanki o różnej zawartości opon przy naprężeniach w komorze aparatu większych niż 100 kPa. Rozpatrywano różne mechanizmy zniszczenia takich mieszanek w zależności od ułożenia elementów opon, procentowej zawartości opon oraz poziomu naprężenia.


  • Characterization of fatty acid composition in Eurasian badger (Meles meles)
    • Kazimierz Zalewski
    • Dorota Martysiak-Żurowska
    • Magdalena Iwaniuk
    • Bartosz Nitkiewicz
    • Andrzej Stołyhwo
    2007 Pełny tekst POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES

    Polyunsaturated fatty acids (PUFAs, LA and ALA) are not synthesized in mammals in the absence of their essential fatty acid precursors. However, hibernating animals and animals sleeping through the winter need sufficiently high amounts of these acids. The Eurasian badger does not hibernate, but sleeps over winter. In the autumn the body weight of adult badgers increases even twofold, since they put on fat before the winter. Fat is deposited primarily in the subcutaneous layer of adipose tissue, and much less commonly in the muscles, liver and around the intestines. The percentage composition of fatty acids (Saturated fatty acids-SFAs, monounsaturated fatty acids-MUFAs, PUFAs) is different in particular types of tissue. The lipids isolated from depot adipose tissues (suet, subcutaneous, perirenal, periintestinal fat) are dominated by monounsaturated fatty acids (on average 41.25%), followed by saturated fatty acids (33.53%). Polyunsaturated FAs have the lowest proportion in this groups of tissues, on average 17.75% of total FAs. On the other hand, liver lipids contain over 44% PUFAs. The fatty acid composition of lipids in badgers tissue includes considerable quantities of essential unsaturated n-6 and n-3 fatty acids of great pharmacological significance.


  • Characterization of wave structures containing sets of bow-tie resonators
    • Rafał Lech
    • Jerzy Mazur
    2007

    Artykuł opisuje metodę analizy rozpraszania fali elektromagnetycznej układzie rezonatorów motylkowych w strukturach otwartych i zamkniętych. W artykule zaprezentowano przykłady aplikacji układów mikrofalowych zawierające opisywane elementy.


  • Charakterystyka białek głównych surowców żywnościowych. Rozdział 6
    • Zdzisław Sikorski
    2007

    Białka mięśniowe mają w większości bardzo korzystny skład aminokwasowy i pożądane właściwości funkcjonalne. Są to białka cieczy międzykomórkowej i sarkoplazmy, białka włókien mięśniowych - przede wszystkim miozyna i aktyna, a także kolageny i elastyna. Wśród białek mleka największy udział mają kazeiny, uczestniczące w tworzeniu skrzepu w serowarstwie, zaś w serwatce są głównie β-laktoglobulina, α-laktoalbumina, immunoglobuliny, metaloproteiny i enzymy. Liczne białka mleka i niektóre sekwencje reszt aminokwasowych tych białek mają działanie biologicze - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i immunomodulacyjne. Białka jaja kurzego są bogate w reszty aminokwasów niezbędnych, a białka części białkowej jaja mają pożądane właściwości funkcjonalne i biologiczne. Białka nasion zbóż są na ogół ubogie w reszty lizyny, treoniny, leucyny, metioniny, waliny i tryptofanu. Białka glutenu pszenicy uczestniczą w tworzeniu pożądanej struktury pieczywa, lecz mogą wywoływać celiakię. Nasiona roślin oleistych i strączkowych, w tym głównie soi, zawierają do ok. 40% białek i są w dużej mierze wykorzystywane do wytwarzania różnych, tradycyjnych, dalekowschodnich przetworów fermentowanych, a także koncentratów i izolatów białkowych stosowanych w przemyśle żywnościowym. Białka biomasy jednokomórkowców wykorzystuje się do wytwarzania pasz i izolatów białkowych.


  • Charakterystyka frakcji oleju palmowego otrzymanych na drodze wielostopniowej krystalizacji
    • Roman Pawłowicz
    • Marta Stasiak
    2007 TŁUSZCZE JADALNE

    Przeprowadzono wielostopniową frakcjonowaną krystalizację oleju palmowego z acetonu. Stosując temperatury krystalizacji od 25 do 0C, otrzymano siedem frakcji znacznie różniących się budową chemiczną i właściwościami fizycznymi. We frakcjach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą GLC oraz zawartość triacylogliceroli metodą HPLC. Zbadano też właściwości fizyczne otrzymanych frakcji. Oznaczono zawartości fazy stałej metodą pulsacyjnego NMR oraz wyznaczono krzywe topnienia metodę DSC. Wraz z obniżaniem temperatury krystalizacji, we frakcjach obserwowano znaczny wzrost zawartości kwasów C18:1 i C18:2 oraz spadek zawartości kwasów C16:0 i C18:0. W kolejnych frakcjach następował też wyraźny spadek zawartości fazy stałej. Frakcje które krystalizowały w temperaturze od 25 do 15 ulegały stopieniu dopiero powyżej 50C, natomiast frakcja najniżej topliwa była ciekła w temperaturze pokojowej. Wynikało to ze znacznych różnic w budowie TAG obecnych w tych frakcjach.


  • Charakterystyka MŚP w kontekście podejścia procesowego
    • Piotr Grudowski
    2007 Problemy Jakości

    Artykuł przedstawia wynikające z rozległego studium literaturowego charakterystyczne uwarunkowania związane z wykorzystaniem orientacji procesowej w sektorze MŚP. Szczególny nacisk położono na rolę systemów zarządzania jakością w promowaniu zarządzania procesami w mniejszych organizacjach.


  • Charakterystyka ogólna tłuszczów jadalnych. Rozdział 4
    • Bronisław Drozdowski
    2007

    Omówiono pochodzenie, otrzymywanie, skład ogólny tłuszczów oraz ich własności funkcjonalne i aspekty żywieniowe. Ponadto mowa jest o polimorfizmie i strukturze krystalicznej tłuszczów. W rozdziale tym omówiono również różnego typu tłuszcze modyfikowane.


  • Charakterystyka podatku od dochodów z kapitałów pieniężnych w Polsce
    • Krystian Zawadzki
    • Artur Laszuk
    2007

    W opracowaniu scharateryzowany został podatek od dochodów z kapitałów pieniężnych w POlsce. Autorzy przybliżają genezę poboru podatku i jego podstawowe funkcje, odnosząc się przy tym do porównań z innymi krajami Unii Europejskiej. Zwracają przy tym uwagę na fakt,iż pomimo małego prawdopodobieństwa całkowitego zniesienia poboru tego podatku w Polsce, warto wziąć pod uwagę możliwość jego częściowego ograniczenia, po spełnieniu określonych warunków.


  • Charakterystyka podatku od zysków kapitałowych w Polsce na tle innych krajów Unii Europejskiej i możliwości jego ograniczania
    • Krystian Zawadzki
    2007

    Podatek od dochodów z kapitałów pieniężnych jest instrumentem, który silnie oddziałuje na inwestorów, szczególnie w okresie ekspansji i rozwoju rynku kapitałowego. Dlatego też postuluje się wprowadzenie zmian, mających na celu jego ograniczenie, lub też całkowite zniesienie. Interesujące w tym względzie jest porównanie charakterystyk tego podatku w Polsce i pozostałych krajach Unii Europejskiej.W zdecydowanej większości państw pomimo faktu, iż podatek występuje, stosowane są jednocześnie korzystne dla inwestorów rozwiązania, pozwalające w różnym stopniu ograniczyć jego wysokość.Analiza sposobów opodatkowania inwestorów w poszczególnych krajach Unii Europejskiej dowodzi, iż odchodzi się od całkowitego zaniechania poboru podatku od dochodów z kapitałów pieniężnych. Dzieje się tak, mimo, iż przepisy unijne nie nakładają na państwa członkowskie bezwarunkowego obowiązku jego stosowania. Głównym powodem takiego stanu rzeczy jest nie tylko dążenie do pozyskania dodatkowych środków finansowych, ale także wyeliminowanie asymetrii w zakresie obowiązków podatkowych, która występuje pomiędzy poszczególnymi grupami inwestorów. Przykład Polski potwierdza, iż definitywne zlikwidowanie podatku od dochodów z kapitałów pieniężnych jest mało prawdopodobne i napotkałoby na wiele istotnych przeszkód.


  • Charakterystyka podaży w transporcie kolejowym
    • Bożysław Bogdaniuk
    2007

    W rozdziale podano charakterystykę rynku usług kolejowych. Scharakteryzowano infrastrukturę kolejową. Zaprezentowano informacje dotyczące stosowanego taboru oraz organizacji przewozów kolejowych.